vrijdag 19 januari 2024

Ik moet zeggen ik moet zeggen


“Woef”, noemden we de wiskunde leraar Schuurman, vanwege de korte norse klanken waarmee hij altijd met de klas communiceerde. Zelden kwam er een volwaardige zin uit zijn mond. Hij begon er soms aan, maar nijdigheid sneed hem de pas af. Zo bleef het altijd bij “Heh ? Huh ? Wah ?”, drie basisgeluiden die hij eindeloos varieerde. Vroeg je iets, dan was het “Heh ? Huh ? Wah ?”, en dan volgde er geen uitleg. Het was Schuurman die mij het idee bezorgde dat wiskundig inzicht alleen maar een mooiere omschrijving was voor een spraakgebrek. Zijn chronische korzeligheid leek zo onrechtvaardig, zo onnodig ook, want veel overlast gaven we hem niet.

 LEVI WEEMOED(T)


Mensen die ik luidkeels hoor kankeren op marokkanen, joden, arme mensen of negers kan ik ter plaatse doodtrappen, spontaan. Maar dat is iets anders, dat is alleen omdat ik niet in groepen denk, hoeveel individuen ik ook haat. Het gebeurt dat bepaalde individuen iemand in de weg zitten. Maar hoe kan een heel ras iemand in de weg zitten ? Wie scheldt op cda-ers, vvd-ers, joden, arme mensen, negers, moslims of de grootste groep op de aarde...de eenzamen, die is niet alleen een imbeciel die in groepen denkt, maar verwacht bovendien redding van zijn eigen groep.

Aldus Willem Frederik Hermans 

We maken "onze naam" als holland wel waar...reetland...leegland... 

ik zeg altijd maar zo : ik zeg altijd maar zo 

zozo

Maier: “O, alsjeblieft niet Trump. In zijn geval zou ik zeggen: soms is eindigheid een heel erg goed iets.”



If you want to know who controls you, look at who you are not allowed to criticize.

It is dangerous to be right when the government is wrong.

So long as the people do not care to exercise their freedom, those who wish to tyrannize will do so; for tyrants are active and ardent, and will devote themselves in the name of any number of gods, religious and otherwise, to put shackles upon sleeping men.

Many are destined to reason wrongly; others, not to reason at all; and others, to persecute those who do reason.

No opinion is worth burning your neighbor for.

I disapprove of what you say, but will defend to the death your right to say it.

Voltaire


Goh, over geschreven toen ik nog een relatie met dat vieze verrotte doodse kreng barbara had en het op mijn werk ook al niet lekker ging  (en wat schaam ik me af en toe voor hoe en wat ik op het oudste blog "government is the burden on the people" schreef)  : 


en deze vind ik ook wel goed, 



De film copycat met Sigourney Weaver heb ik gedeeltelijk gezien omdat ik die film te griezelig vond, nu zie ik deze weer en vind dat nog steeds ........ ik denk ook dat als dames die film zien dat ze dan mogelijk een verwrongen verkeerd beeld van de man krijgen. Ik zou als vrouw, na het zien van die film, niet gauw met een man uit gaan. Dus dat is volgens mij negatief aan de film. Er schijnen volgens die film bijna continu 35 serie moordenaars te zijn in de verenigde staten ......... sigourney weaver vind ik een mooie prettige actrice, holly hunter niet, ik vind een film waarin zij speelt op een vreemde manier meteen minder goed en begrijp niet waar mijn lichte antipathie jegens holly hunter vandaan komt.  

Misschien omdat ze klein is en bazige rollen speelt ? 

Taxi van Luc Besson vond ik plezierig om naar te kijken op de tv, van 1998. 

in india we have this saying : in india we have this saying 

TUESDAY, JUNE 17, 2014

Geef iedereen een schop voor de kont.

Geef iedereen een contract voor vijf jaar.

Die enge barbara baarsma als eerste ! En Willy uit de haag. En die 173.000 miljonairs in nederland (weinig ?! komt omdat een (afbetaalde) eigen woning niet mee telt, een miljonair is iemand met twee woningen zonder (hypotheek) schuld en die dan nog meer dan 1 miljoen eur heeft, zonder dat de woning voor eigen gebruik daarbij opgeteld wordt). Als alle woningen in Nederland heringericht worden en de helft van de vakantiehuisjes en cruise schepen beschikbaar worden gesteld voor vluchtelingen en daklozen en het vastgoed van de oranje na ss au van vollenhoven ter waarde van meer dan 2 miljard eur ook voor deze vluchtelingen, daklozen en arme mensen beschikbaar wordt gesteld, dan hoeven er geen nieuwe woningen gebouwd te worden.  En leraren. En politie agenten. En de dokter. En advocaten. En papegaaien. En accountants. En fotomodellen. En voetballers. En john en linda de mol.

Labour is a life destroying activity.

Arbeid is een leven vernietigende activiteit.

Arbeid is een levensbedreigende zaak.

Werk is een levensvernietigende zaak.

Voor mij klopt dat wel, ik heb er teveel van mijn (on)geluk aan te danken en vind het erg, die hierarchie, functioneringsgesprekken, zogenaamde leidinggevenden, krankzinnige wijven, stomme klootzakken, dat kromme denken, die kantoorsfeer. Dat als ratten je plek zoeken elke ochtend. Naargeestige wijven en krengen plaatsvervangend DG zien worden. Iedereen betaalt haar prijs and there's not enough love to go round. Het heelal is onverschillig. De dood is onverschillig. Hoe onverschilliger ik ben, des te beter gaat het me.
Jammeraar. Zeikerd. Jankerd. Slachtoffer. Zeurpiet. Sinds mei vind ik zelfs mijn werk weer ok, liever was ik schrijver van goed verkopende boeken geworden, maar ja, wat er niet in zit komt er ook niet uit.


Marcel van Roosmaalen

Een korte inspectieronde van de vluchtgarage

Het lot van de illegaal, de uitgeprocedeerde asielzoeker die terug moet ook als dat niet kan, had ik me nooit echt aangetrokken. We moesten ze niet te veel ‘vertroetelen’ was het regeringsstandpunt, anders kwamen er nog meer.

Na inspecteurs van het College van Rechten van de Mens – ze troffen ‘een mensonwaardige’ situatie aan – en ambtenaren van gemeente en stadsdeel – ze troffen geen onveilige situatie aan, helemaal niet nadat ze er rookmelders hadden opgehangen – bezocht ik gisteren ‘de vluchtgarage’, zoals de parkeergarage van Klarenbeek in Amsterdam Zuidoost wordt genoemd.

Een korte inspectieronde, meer was het eigenlijk niet.

Wat trof ik eigenlijk aan?

Een gore, vieze ruimte.

Ongeveer honderd mannen, de meesten kwamen uit Soedan, Eritrea, Somalië en Ethiopië. Apathische mensen, verwarde mensen, wanhopige mensen. Eentje ging aan mijn arm hangen en wilde zijn vluchtverhaal vertellen, een ander wees naar de vochtplekken op het plafond. Een jongen wilde me een riem verkopen. Ergens in een slaapzak liet iemand een boer, buiten op het parkeerdek lagen er twee op stretchers. Of ik een iPhone had, geld of eten was ook goed.

Iemand vertelde over de vechtpartijen om eten, wilde ik de toiletten zien?

Dat dan toch niet.

De opvang van dieren was beter geregeld dan dit.

Buiten was er weer de frisse lucht. Ik belde vriend en fotograaf Elmer van der Marel, die deze groep al langere tijd volgde. Hij vertelde over de onderlinge spanningen. Tussen de asielzoekers en de randfiguren, die nu eenmaal op dit soort plekken afkwamen. Hij stuurde me een foto die hij eerder deze week maakte. Een man met een handdoek om zijn middel geknoopt die met een fles shampoo in de ene en een emmer koud water in de andere hand door de parkeergarage liep.

„Later zag ik een plas water met daarin afgeknipte teennagels, ook een bijzonder beeld.”

Onwillekeurig gingen de gedachten naar de ambtenaren die naar de vluchtgarage waren gezonden om te controleren of het er daadwerkelijk mensonwaardig was. Net als wij waren ze waarschijnlijk over de liggenden heen gestapt, hadden ze hun iPhone gewoon zelf gehouden en hadden ze de menselijke ellende gezien, geroken en gehoord. Nee, ze kwamen geen voedsel, dekens of geld brengen, daar ging tenslotte een aanzuigende werking van uit. Ze gingen rookmelders ophangen. Hadden ze een trappetje bij zich, of moesten ze er voor terug komen?


It's lonely in the middle

So, now we go to the caravan.

Are you going, or not ?

Broken english.

Broken life.

Broken bottle.

WEDNESDAY, JUNE 11, 2014

U wilt nog iets roepen - maar u wordt bevangen door het besef van de zinloosheid en ledigheid van het bestaan.

Laten wij haar nuttteloze en overbodige bestaan met uiterste mildheid beoordelen. Gelijk uzelve.

Droefenis vanwege de herkenning, dacht precies hetzelfde, van Bas Heijne in de nrc:

Eikel

‘Mijn vader wordt naar het verzorgingstehuis van mijn moeder gereden door een… (slik) Marokkaan.” Onze nieuwe nationale Ombudsman, Guido van Woerkom, hield het niet meer voor de camera. Het was te veel – al was niet duidelijk of zijn volgeschoten gemoed zijn vader, moeder, de taxichauffeur of totale verbroedering van alles en iedereen betrof.

Tot voor kort was Van Woerkom nog een ballerig blijmoedige cynicus van het soort dat het traditioneel ver schopt bij de VVD, na een week trial by media ontpopte hij zich als een moderne tranenman, die in het openbaar om nationale vergiffenis vroeg. De Marokkaanse taxichauffeur die vier jaar geleden nog als de rotte appel in de Nederlandse fruitmand fungeerde, mocht nu opdraven als Nobele Wilde, die tegen moeder Van Woerkom zei dat haar zoon niet zo kwaad is als de media hem afschilderen.

Het was al niet fraai, maar nu was het echt om te huilen. In zijn belijdenis leverde Van Woerkom opnieuw een bijdrage aan de Marokkanenporno waar Nederland nu al jaren verslaafd aan is – meestal agressief, dan weer sentimenteel, maar altijd bevoogdend. Geen moment wist hij boven de onverkwikkelijke discussie uit te stijgen.

Ongeschikt.

Op televisie leverde minister Edith Schippers diezelfde avond commentaar. Ze had „een unheimisch gevoel” van de hele affaire gekregen. Unheimisch? De Kamer moest eens goed naar z’n procedures kijken, zei ze vaag. De ophef die rond van Woerkom was ontstaan, zou kandidaten voor functies in de toekomst kunnen afschrikken. Schippers: „Ik weet niet of veel mensen dan nog denken: nou jippie, ik ga ook eens solliciteren.”

Haar uitspraken werden als nieuws gebracht, maar ik snap ze niet. Had de Kamercommissie Van Woerkom gewoon meteen moeten afschieten? Nee, want Schippers stond duidelijk achter de benoeming van haar partijgenoot. Had de commissie hem dan moeten behoeden voor controverse? Hoe dan? Die suffe Kamerleden hadden hem moeten googelen, lazen we overal, maar zelf heeft Van Woerkom de affaire ook niet aangeroerd.

Duidelijk was in ieder geval dat Schippers allereerst in termen van reputatieschade denkt. Haar gaat het niet om de vraag of Van Woerkom een goede ombudsman kan zijn, maar of de banenmachine door deze nare toestand niet dreigt vast te lopen. Mensen willen natuurlijk alleen solliciteren wanneer ze zeker weten dat hun benoeming er geruisloos doorheen gejast wordt – zo zijn we dat gewend. Stel je voor dat ze hun overtuigingen naar buiten toe moeten verdedigen. Stel je voor dat ze zich zouden moeten bewijzen.

O, de nieuwe gepikeerdheid van de politieke klasse! Het volk begrijpt niet meer wat politiek is, weet niet hoe de dingen gaan, en steekt zomaar een spaak in ieder goed geolied wiel, gewoon omdat het kan. De gevestigde orde krijgt almaar te maken met ongericht populisme en stemmingmakerij – zo kan je je werk niet doen. Men voelt zich in toenemende mate onbegrepen. En geïrriteerd.

Het geldt niet alleen voor die blind politieke benoeming van Van Woerkom, die duidelijk niet op zijn maatschappelijke inzichten is geselecteerd. Dat de basis van de huidige regering – het beruchte kwartetspel van Wouter Bos – maar geen waardering krijgt van de kiezer ligt natuurlijk aan commentatoren die gemakzuchtig antipolitiek bedrijven. PvdA-minister Jet Bussemaker, vorige week in deze krant: „Compromissen sluiten is steeds lastiger in de Nederlandse politiek. Als je dat in de tijd van de verzuiling deed, had je iets goeds gedaan. […] Nu word je [...] neergezet als een eikel, iemand die z’n zin niet doordrijft.”

Gepikeerd! Ze lijkt het zelf niet te beseffen, maar Bussemaker geeft zelf de beste verklaring voor deze betreurenswaardige tendens. In de tijd van de verzuiling wist men waar men naartoe wilde – als je iets niet voor elkaar kreeg, was het even slikken, maar het veranderde je koers niet. In het interview met Bussemaker over het door haar ingevoerde leenstelsel blijft volkomen onduidelijk wat voor haar het dragende idee voor dat stelsel is – het lijkt slechts ingegeven door de noodzaak van bezuinigen en politieke haalbaarheid.

Haalbaarheid als ideologie. De grote socioloog Max Weber wees een dikke honderd jaar geleden al op die twee soorten politieke besluitvorming: de eerste noodgedwongen realistisch, de tweede puur praktisch, zonder werkelijke overtuiging of richting. De eerste vond hij lovenswaardig, de tweede verachtelijk. Terecht.

WEDNESDAY, MAY 7, 2014

En nu vooruit...  (het graf in !) En nu vooruit ... was toen de reclame van D66

Wijs al dat jachterige streven naar opzienbare prestaties, al die kprogramma's met wedstrijdjes, (top)sport, examens, het beste zijn, af. Nog los van de kinderachtige en weinig zielsverheffende wedijver bereik je er alleen maar mee dat je op enig moment een "prestatie" levert. Wat stelt het allemaal voor over 100 jaar, 1000 jaar, oneindig.
Dan kun je dat nog een paar keer herhalen en daarna lukt het niet meer. Ook met libris, ako en gouden uil prijzen worden boeken gedegradeerd tot een tafeltennistoernooi.  
Maarten 't Hart

Maar ja, in 1974 en 1978, zelfs 1988 nog, vond ik het wel mooi, dat voetbal. Bij wielrennen waardeer ik de beelden van italie en frankrijk nu, vroeger volgde ik die nederlandse raleigh ploeg. Maar als je 45plus bent, dan is dat toch allemaal kinderachtig en vervelend ? Op die mooie beelden van Italie en Frankrijk na.

Als ik naar die praatprogramma's kijk op tv, of eigenlijk bijna alle programma's, dan hoor ik vaak niet meer wat er gezegd wordt, een oost indische doofheid voor al dat gekakel en geleuter op de treurbuis. Alleen nog maar rail away en een enkele film of serie of cabaret goed vinden. 90% is pulp van de slechte soort.

De dood is geen straf volgens Marten Toonder

Too depressed to commit suicide

De dood is geen straf

Ik wil wel een pil van drion maar 10 EUR is me te duur

De dood is geen straf

Liefde en ander leed


"Hoe gaat het ?"
"Hoezo ?"
Laat me met rust.


Anarchisme (afkomstig uit de Griekse αν = "geen" αρχος = "heerser") is het streven naar een geweldloze situatie of samenleving waarin mensen zonder macht of autoriteit leven (anarchie). Het is de verzameling denkwijzen die terug te brengen is tot de gedachte dat een individu op geen enkele manier een ondergeschiktheid áán of vàn iets of iemand erkent. In de omgangstaal wordt de term anarchisme vaak verward met een andere duiding van het begrip anarchie, dat vooral gebruikt wordt om chaos en wanorde aan te geven. Met de term sociaal-anarchisme tracht men die verwarring tegen te gaan.

Hoe moeilijk onder mensen te verkeren,

Te doen alsof je niet gestorven bent 

Holle woorden

Zou mijn kinderen niet graag naar Kunduz sturen. Als ze door het lot bij het leger verzeild zijn geraakt ook niet. Nooit zal ik mijn kinderen naar Kunduz sturen, ik zou me een misdadiger voelen.

Till death do come.

Dood en sex.

Ondernemend, innovatief en zakkelijk zijn van die holle doodse woorden, gebruikt door henk bleker, de griezeldwerg die op zijn voorhoofd getatoeeerd heeft: selfishness is the most basic motivation.

I'll lie and cheat for it.

Selflessness is the highest achievement.

Politics is used for personal gain

THURSDAY, JANUARY 27, 2011

Elke dode, elke gewonde, elke gehandicapte

Van de 550 tijdens de "missie" in kunduz heeft elke voorstemmer in de tweede kamer op het geweten. Elke voorstemmer wordt verplicht om 18 weken zelf deel te nemen, mark rutte met zijn neptandpastaglimlach voorop en sap op zijn rug tijdens de "missie" in kunduz. Een land extern in oorlog is intern ook in staat van oorlog. Een mens met woede en haat naar anderen heeft zelfwoede en zelfhaat. A loving heart is the truest wisdom.


En dan leers, omdat we tot dusverre alle 14 jarige meisjes terugsturen naar afghanistan is het oneerlijk om nu niet 14 jarige meisjes terug te sturen. Dat is zo'n redenering als "de joden moeten nog steeds op transport gezet worden naar concentratiekampen omdat het anders oneerlijk zou tov de joden die van 1940-1943 op transport zijn gezet."

Superieur doende quasi gewichtige egotrip klojo's.

Dat hierarchische quasi superieure denken zit er bij de meeste mensen zo ingekankerd en dat gaat er ook nooit meer uit.

Vandermeersch van de nrc: ja, ik moet 40 van de 250 mensen ontslaan. Zou je niet ook over herverdeling en solidariteit kunnen denken in plaats van meteen maar te ontslaan of te vermoorden. Snij een percentage van 18% van je eigen salaris weg of snij je eigen arm eraf in plaats van anderen te ontslaan. Wat maakt jou zo onmisbaarder of beter dan anderen...komt die waan doordat je door een soortgenoot in een bepaalde positie benoemd bent ? Hierarchie, autoriteit en geld zijn ziekelijke menselijke hersenspinsels en mensen die in die pek roeren raken er allen mee besmeurd.

Jan Peter Balkenende verdient momenteel 600.000 EUR plus. Goed hij heeft er 60 urige werkweken op zitten, maar of hij ook iets wezenlijks betekend heeft voor Nederland. In ieder geval niet voor mij, huichelen, hypocrisie en het achter de ellebogen hebben, snateren over normen en waarden en mensen naar Irak sturen en het prima vinden dat Sadam Hoessein de doodstraf krijgt. 600.000 EUR, dat is het salaris van 15 verpleegsters of verplegers of van 15 leraren of leraressen.

Wouter Bos verdient nu voor advieswerk in de gezondheidszorg voor 4 dagen werk 400.000 EUR.
Ik vind dat hij wel wat meer verdient dan een minister, maar ja, dat is wel het salaris van 10 verplegers of 10 leraressen. Zou het salaris van 5 verplegers of 5 leraressen niet voldoende zijn ?

O tijd, o zeden, en dat geld, een vreemd hersenspinsel van de mensen. Geld stinkt en wat is het makkelijk. Humanum errare est. Het is menselijk om je te vergissen. Het is menselijk om te zwerven.

SUNDAY, NOVEMBER 7, 2010

Scapolo

Italiaans voor ontsnapte gevangene uit het huwelijk of gewoon vrijgezel.

Toine van Peeperstraaten praat over haar scheiding
HET IS TOCH ZO ONEERLIJK !

King Cock

Lord of the strings

Die fucking Harder

"Pa, pa, ik was daar in de videoland en daar hadden ze een afdeling porno, nou en daar hadden ze king cock, lord of the strings en die fucking harder, maar ik heb het achterop gelezen en het heeft allemaal niets met de echte films te maken," zei zijn 10 jarige zoon teleurgesteld.

Daily dick gooit zijn throbbit keihard in de strijd om pompend te overleven.

Alles van waarde is weerloos.

Waarom ik nu weer boos ben op politiek: de tv uitzending over de opheffing van de orkesten. Alles met maar iets kunstzinnigs, met talent, maak het maar kapot.
Rutte zal vast wat handiger en vlotter babbelen dan balkenende en en het is zo helemaal niets, de liberale leegte kon niet leger zijn, egoisme en geld, niets, niets, niets

Frank Kalshoven zag in 1997 dat concurrentie, egoisme, angst, hebberigheid en bezit leeg en niet productief zijn. 

BV Nederland bestaat niet

De Amerikaanse econoom Paul Krugman schept veel genoegen in het bekitiseren van andermans opinie over economie, van Jacques Delors, via Clinton tot en met Bush. Zijn tegenstanders treffen het niet. Krugman, eind veertig, wordt beschouwd als de beste econoom van zijn generatie.

Krugman schrijft dat het spannend is internationale handel af te schilderen als een strijdperk waar landen of regio’s elkaar bevechten. Alsof landen, net als bedrijven, met elkaar in concurrentie zijn. Maar deze voorstelling van zaken is foutief. Zijn slogan luidt: “een land is niet net zoiets als een bedrijf”. Betekent een groter marktaandeel voor het ene bedrijf doorgaans een kleiner aandeel voor het andere (de winst van de een is het verlies van de ander), bij internationale handel profiteren beide landen.

Dat heet het leerstuk van de comparatieve voordelen. Neem twee landen. Beiden hebben twee productiesectoren waarin alleen met arbeid wordt geproduceerd. De arbeidsproductiviteit is in beide sectoren van land A hoger dan in die van land B. Land A heeft dus een absoluut voordeel in de productie van beide landen. Toch zullen de landen waarschijnlijk handel met elkaar drijven omdat de lonen in het minder productieve land B lager zijn dan in land A. Land A zal zich toeleggen op de productie van het goed waarin het, vergeleken met land B, het beste is.

Dit leerstuk, geformuleerd door de Nederlandse/Engelse econoom David Ricardo, geeft niet alleen een verklaring voor het bestaan van handel. Het toont bovendien aan dat handel door de bank genomen voor beide landen gunstig is. Werknemers van beide landen kunnen meer consumeren met dan zonder handel (consuminderen ? valt dat niet na te streven ? Hoe minder bezit, hoe minder gebonden ? Mensen die plezier hebben in een vak en in hun vakwerk en niet politiek, dat is mooi).

Zo stellen veel politici dat de wereld uiteenvalt in drie blokken -Noord-Amerika, Europa en Azië inclusief Japan- die elkaar op leven en dood beconcurreren. De winst van het ene blok zou het verlies van het andere zijn. Nooit van comparatieve voordelen gehoord. Economische groei in de tweede of derde wereld is niet schadelijk voor de eerste wereld.

Politici geven populistisch hun mening en begrijpen economische of technische fundamenten niet. Krugman geeft aan dat in het publieke debat de slechte ideeën (angst (aanjagen)) van niet-economen de goede ideeën verdringen.
Charlatans zoals bovengenoemden worden minder beschroomd naarmate de massa niet-geschoolde commentatoren groeit. Angstverhalen klinken vaak overtuigender dan echte analyse. Echte economische analyse is nu eenmaal intrinsiek ingewikkeld. Politici en zakenlieden zaaien geregeld paniek over concurrentie en de bedreiging voor Nederland en Europa van goedkope Aziatische import. Bovendien gebruiken ze een term als “bv Nederland”. Beide gedragingen zijn door Krugman strafbaar gesteld.


"Ja, de arrogantie van abn amro, de veronderstelde superieuriteit van het bestuur, van mensen binnen het bestuur, dat wreekt zich. De overheid, dat zijn individuen. Het bestuur van een bank dat zijn individuen. Superioriteit ? "
"Als greet wilders nu een 3/5 part timer was geweest, hadden we dan 3/5 minder pvv stemmers gehad ?
Als adolfa hitler nu maandag dinsdag en donderdag fuhrer geweest was, waren er dan 12 miljoen doden geweest en 3,6 miljoen dode joden in plaats van 6 miljoen vergaste joden en 18 miljoen doden ........ en meer dan 80 miljoen (geestelijk) gewonden in europa alleen (in de vs of a en Japan enzovoorts zoveel meer) ?
Het superieure denken, het ivoren toren denken, het ik heb meer geld en ben dus beter denken van Fristi Bolkestein, Angela Merkel, Greet Wilders heeft iedereen. Als ik op mezelf afga en de mensen om me heen dan leeft iedereen in zo'n isolement.

Wat moest ik vorig jaar met kerst lachen, toen Eline en Stijn (tweeling, net 8 jaar) in een stapelbed lagen rond 21.00 uur. Stijn boven met Donald Duck en Eline beneden. Ik stiekem door de aanstaande deur kijken, ze moesten eigenlijk gaan slapen maar Stijn had nog een leeslampje aan.
"Nou Stijn, ik kan de balken van jouw bed zien, het zijn er 1,2,3, 5, heel veel !"
"Hm."
"Nou en weet je Stijn, dat skiën ging heel goed, jij vindt sleeën heel leuk, maar skiën is ook heeeel leuk, hoor."
"Hm," zei Stijn verstoord terwijl hij verder ging met zijn lectuur.
"Weet je waaraan ik nu denk ? Aan dat lekkere eten en dat je zo langs die tafels kunt lopen en dat je jezelf kunt bedienen en wat is dat eten toch lekker hier....en dat zwembad en ik ben al heel lang in de sauna geweest, ben jij al in de sauna geweest, Stijn ?"
"Oh nee."
"Nou, dat moet je dan nog wel doen hoor, Stijn, we zijn hier nog 1,2,3,4 nachten, dus dan kun je dat nog een keer uitproberen en dan daarna dat koude zwembad in, dat is dan helemaal niet koud meer."
"Hm," zei Stijn en hij sloeg weer driftig een bladzijde van zijn Donald Duck om.
Dat ging een half uur zo door, net een echtpaar. Bijzonder geestig om te zien.

2005
"Gotgotgot, leuk, twee zoontjes, drie stijve piemels in het zicht 's ochtends."

FRIDAY, OCTOBER 8, 2010

Loze complimenten

Blank. Perfectly blank.

De bodemloze put van veren in eigen en andermans reet steken.

De dood maakt het allemaal niet uit. Dat is nieuw voor mij, NIEUW, sinds de scheiding op haar heftigst was, september-december 2009, raakte ik duizelig en dan beeldde ik mij wel eeens in dat ik dood was, of dat ik de dood was. De spottende dode ambtenaar. Best machtige verschijning. De machtigste. Zo'n rare holle schrille lege echo aan complimenten, aan lachjes, aan opgewonden boosheid, zo'n onwerkelijk prachtig diep zwart gat, wat meteen de zonsondergang en de drie spelende kinderen op het strand zoveel mooier maakt en mijn lichte stemverheffing over hun kletsnatte broeken van het pierebadje zo onnozel.

Marcellus Emants: Ik wens te liggen onder het volgende grafschrift: Beklaag nooit de verloste uit de krankzinnigheid die leven heet.
Deze inscriptie werd op Emants' graf geplaatst, maar in 1957 verwijderd.

Dank voor uw belangstelling in de toestand van mijn vrouw. Zij kan nu - met medicijnen en mijn steun - wel weer wat doen, maar geheel in orde is zij nog niet. Zij moet nog gemasseerd en geëlektrieseerd worden. Bovendien moet de tijd haar te hulp komen. Die helpt altijd, al helpt ie ten slotte je verder dan je verlangt.

TRAMP



Fascisme: andere mensen overbodig vinden, jezelf superieur achten. Mensen niet beschouwen als medemensen maar als produktiefactor.

Andere mensen, andere meningen (mond)dood maken, dat is nummer 1 van fascisten.


Chavannes: de overheid als vijand zien is gevaarlijk spel

Het gedoogkabinet is weer een stap dichterbij gekomen, nadat het CDA-congres het met tweederde meerderheid verwelkomde. Geert Wilders stelde met zijn Berlijnse woorden jegens Angela Merkel, de spankracht van de nieuwe combinatie op de proef. Intussen zet het coalitie- en gedoogakkoord de Nederlandse publieke zaak onder druk. Het is de vraag of dat een ‘feest voor de democratie’ is, zoals Maxime Verhagen zijn congres omarmde.

De vaste bezoekers van café De Kachel hebben straks hun eigen kabinet. Zij mogen weer roken en kunnen er nog eentje nemen op de korte linkse directe die Geert, Mark en Maxime de publieke omroep toebrengen. De ex-kiezers van VVD, PvdA en CDA, die zich in de steek gelaten voelden, hebben weer wat greep op Den Haag. Symboolpolitiek is ook politiek.

De bewoners van huizen met veel hypotheekschuld hebben trouwens ook niet te klagen. De renteaftrek voor de eigen villaschuld blijft gehandhaafd. Als zij ondernemer zijn krijgen zij nog een paar steuntjes in de rug. Anders dan mensen die minder goed geloot hebben in het leven. In de oude termen is het, zoals FNV-voorzitter Jongerius zei, ook een rijkeluiskabinet.

Toch is werkelijkheid ingewikkelder. Niet alleen omdat er ook heel wat gebeurt of wordt nagelaten waar een links kabinet voor zou tekenen. De zorg, de WW en de ontslagbescherming worden niet aangepakt op de manier waarmee VVD en CDA in hun verkiezingsprogramma’s meer banen schiepen dan zij nu doen volgens het Centraal Planbureau.

Naast die ‘rechtse’ en ‘linkse’ maatregelen, plus een dosis immigratie-bestrijding, blijft de vraag wat het Nederland is dat de drie partijen voor zich zien. De donderdag gepubliceerde regeer- en gedoogakkoorden beslaan mét de bijlages 94 pagina’s. Ruimte genoeg om de gewenste toekomst te schetsen en aan te geven hoe we daar moeten komen. Dat gebeurt maar zeer ten dele. Het is een lik-op-stuk-visie die hooguit blijkt uit zinnetjes, bezuinigingsposten en een paar extra uitgaven.

Het akkoord tussen VVD en CDA begint met een A4-tje gekenmerkt door sleutelwoorden als optimisme, dichter bij de burgers, minder bestuurlijke drukte, gelijkwaardigheid van mensen, een balans tussen rechten en plichten. Daar zijn weinig bezwaren tegen in te brengen door politieke opponenten. Het zijn nobele gedachten die geen uitwerking krijgen.

De twee coalitiepartners leggen vast dat zij de islam zien als godsdienst en dat de grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst alle godsdiensten omvat. Handig voor de ambassades in het buitenland. Boodschap: dit is een kabinet van twee ervaren regeringspartijen. Dat is ook de gedachte waarmee de werkgevers zich neerleggen bij de politieke werkelijkheid. In de hoop dat het buitenland een vertaling kan bedenken voor het woord ‘gedogen’. Intussen zijn de douceurtjes welkom en blijft hervorming van de arbeidsmarkt op het lijstje staan.

Verreweg de grootste post waarop de twee coalitiepartners en hun niet zo stille vennoot blijvend willen bezuinigen is de overheid. Ruim zes miljard euro, een derde van hun doelstelling. Dat klinkt fors maar als je naar de opbouw kijkt zie je dat grote keuzes worden vermeden. Alle bestuurslagen blijven, alleen mogen ze niet meer door elkaar heen praten. Provincies blijven. Zelfs de waterschappen – alleen worden die laatste voortaan door de gemeenteraden benoemd. Dat scheelt pijnlijke verkiezingen.

Opnieuw worden taken van boven naar beneden gedelegeerd terwijl beneden wordt gekort. Opnieuw worden allerlei ministeries met ongerichte ‘bezuinigingstaakstellingen’ opgezadeld: u krijgt 5 procent minder, zie maar hoe u het doet. Ook dat gebeurt al sinds jaar en dag en levert relatief verfijnd ontwijkgedrag op. Outsourcing van taken, inhuren van adviseurs. Verzelfstandigde bestuursorganen.

Deze aanpak is niet nieuw, dus niet gevaarlijker dan wat kabinetten van diverse pluimage de afgelopen twintig jaar hebben gedaan. Alleen is de retoriek venijniger. De overheid is, naast de islam, de tweede grote boeman. Als symbool van de bereidheid daar nu eens echt wat aan te doen offert de coalitie eigen vlees: de Tweede Kamer gaat terug van 150 naar 100 zetels, de eerste van 75 naar 50. En het aantal ministeries wordt verder teruggebracht.

Voor welk probleem zijn deze ingrepen ook al weer de oplossing? Bestuurlijke drukte? Gewoon een onsje bezuinigen? Maar we wilden toch juist dat de burger meer controle kreeg over wat de overheid uitspookt? Als Kamerleden (en Gemeenteraadsleden, waar ook in het aantal wordt gesneden) te weinig voeling hebben met de burger, dan moet je hun aantal misschien uitbreiden. Opdat zij tijd hebben de dagelijkse noden van de burgers te leren kennen.

Nederland heeft vergeleken met omringende landen niet veel maar weinig volksvertegenwoordigers. En niet veel maar weinig ministeries. Wat gebeurt er als je minder ministers hebt? Dan zullen die twaalf nog meer worden gestuurd de bureaucratie, die zij overigens in woord en daad bestrijden. Je hoeft geen geniaal politiek psycholoog te zijn om het resultaat daarvan te voorspellen.

Trouwens, onder Reagan, Thatcher en George W. Bush is een zelfde oppervlakkige theorie op de praktijk losgelaten. Gecombineerd met een begrotingsfilosofie die ’starve the beast’ werd genoemd. De huidige Tea Party is in de Verenigde Staten de trotse vlaggedrager van deze Flintstone-theorie van het openbaar bestuur.

Er zijn altijd wel gemeentelijke dienstreizen naar Tokio waar op kan worden bezuinigd. Maar het was verstandig geweest als de drie coalitiepartners hadden nagedacht over waarom de overheid en de politiek zo veel vertrouwen hebben verloren. De WRR heeft daar kort geleden een uitstekend rapport (Het gezicht van de publieke zaak) over geschreven. Verder verdacht maken, bot bezuinigen en wat sleutelen aan de instituties is spelen met vuur.

Veel zal afhangen van de kwaliteit van de nieuwe ministersploeg. Ondanks alle fermetaal, ook zij zullen kennis maken met ‘de smalle marges van democratische politiek’, waar de vermaledijde Den Uyl in 1970 over schreef.

Dit verhaal is geplaatst op zondag 3 oktober 2010 om 12:39 uur. U kunt reageren of trackbacken vanaf uw eigen site. (Wat is trackbacken?)


Christiaan weijts : Ministerie van Waarheid

Ons minderheidskabinet is gestut op een constructie waar blokhutten in volkstuintjes solide bunkers bij lijken. Gammele noodbalken geven gedoogsteun, het basismateriaal zit vol houtrot, het draagvlak verzakt met de dag.

Maar zelfs als er miraculeuze beschermheiligen zijn die dit bouwsel vier jaar sparen, dan nog speelt het weinig klaar. Rutte en Verhagen willen namelijk de huidige zestien ministeries samenvoegen tot twaalf, het aantal staatssecretarissen halveren en het ambtenarenapparaat waanzinnig reduceren.


Dat betekent dat de overheid direct na de bordesscène ten prooi valt aan een monsterachtige reorganisatie. Iedereen die zo’n proces ooit van nabij heeft meegemaakt weet dat dit jaren duurt, en aanvankelijk alleen maar geld kost – externe bureaus, juridische rompslomp, verhuizingen…Zelfs bij gestroomlijnde bedrijven komen werknemers tijdens zo’n reorganisatie feitelijk niet meer aan hun werk toe. Kun je nagaan hoe dat gaat in contreien die zo taai, log en vastgekoekt zijn als ministeries. En dan laat ik de onvermijdelijke personele vetes en burn-outs nog buiten beschouwing.

Naar verluidt krijgen de ministeries orwelliaanse namen als ‘Veiligheid en Recht’ en ‘Ruimte’. Maxime Verhagen laat zich tot minister van Bedrijvigheid en Kennis kronen, waar Economische Zaken en Landbouw in moeten opgaan, samen met delen Verkeer, Milieu en mogelijk zelfs Wetenschap.

Voor zo’n grootscheepse reorganisatie geldt wat Obama in z’n overwinningstoespraak zei: „We may not get there in one year, or even in one term.” Als het voor dit kabinet al een halsbrekende titanenklus blijkt om 76 eigen geestverwanten achter één documentje te krijgen, hoe gaat het dan duizenden werknemers opnieuw in twaalf ministeries proppen?

De eerste jaren is iedereen volledig door die operatie opgeslokt en is er geen tijd voor welke wetswijziging dan ook. Gesteld dát er al voorstellen komen die niet stranden in de Eerste Kamer, of in crisisberaad als een gedoogpartner of dissident weer dwarsligt.

George Orwell bedacht in 1984 een Ministerie van Waarheid, met op de muur de slogan: ‘Onwetendheid is Kracht.’ Het kon het motto zijn van Rutte I.

WIM DE BIE : 
Maurice de Hond heeft de meningen van Nederland over het regeer- en gedoogakkoord cda-vvd-pvv gepeild. Wat denkt u dat er uitkomt?

O 82% mompelt beleefd het ermee eens zijn en hoopt dat die enge man ze met rust laat
O 30% is het met deze, en alle andere stellingen, compleet oneens!
O 57% is bang dat ze aan het gesprek een nieuw energieabonnement zullen overhouden
O 14% vindt het goed dat er eindelijk eens iets aan dat gedogen wordt gedaan

Hoe lang ben ik nu kwaad, 3 uur, en het mindert, morgen ben ik het kwijt en alles komt goed. Zo'n zonde van mijn tijd. Gvd, ik ben nijdig op die verhagen en rutte, dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt, wel op echte mensen zo pissig geweest.

Deportatie decreet

Alle mennekes kleiner dan 1.65, nicolas sarkozy, president de france en 2010,  die meer verdienen dan 150.000 EUR per jaar en een grote mond opzetten en zich onbeschoft (in een pakje) gedragen, worden terug gestuurd naar Hongarije en krijgen 300 EUR mee, vrouw en kinderen krijgen 100 EUR mee. Hetzelfde geldt voor geblondeerde indonesiërs die gif en gal spuwen en met hun eigen ijdelheid, angsten, depressies, ziekheid, leegheid en onvolkomendheden zitten. Hoe halen jullie het in je harses om je superieur te voelen aan arme medemensen.

MONDAY, SEPTEMBER 13, 2010

Raar

wat ben ik een emotioneel wezen, als ik van iemand het verhaal hoor dat zijn kind de rest van een leven in een rolstoel zit, dan kan ik helemaal niets meer en ben duizelig. En maar slikken en niets meer kunnen zeggen. Bij al dat soort verhalen, zelfmoord, dood, gehandicapt, dan weet ik me helemaal geen raad meer met mezelf. Heftig. Wat moet ik er ook mee, wat kan ik er ook mee ? Dan gaat zelfs "a loving heart is the truest wisdom" schril en hol klinken....en dat ik eigenlijk weg wil wezen, vluchten, rennen, wegwezen, een vorm van lafheid en niet willen dat het mij overkomt.

Een vriendin haar vriend overleed op 40-jarige leeftijd. Mijn zoontje Stijn van 5 liep in de woonkamer rond met mij en die vriendin en toeterde de hele tijd: DOOOOOOOHOOOOOOOOD, DOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOD, DOOOOOOOOOOHOOOOOOOOOOOOOOD, de asperger smurf. Ik wist helemaal niet dat hij dat verhaal van overlijden gehoord had en ik ben hem bij de derde keer maar in de lucht gaan gooien terwijl zij ongemakkelijk lachte. Die neiging van mijn zoontje heb ik ook enigszins, in gedachten springen over de rolstoel, in gedachten zeggen, ja, wat moet ik nou met dat verhaal, hij is verlost uit deze krankzinnige wereld, nu ja, als hij daar zelf voor gekozen heeft, dan zal hij daar redenen voor gehad hebben die ik me moeilijk kan voorstellen, ja, het gaat ook wel eens door mijn hoofd, hup voor die trein springen, hup, van de eiffeltoren af, holleee uit een vliegtuig of mijn favoriete, zwevend door de ruimte, de aarde bekijken en na een uurtje inslapen....maar in de praktijk pieker ik daar toch echt niet over.

Frits Abrahams
Dubus, verlamd geraakt door een voorbijscheurende auto, in kleine kring een gevierd schrijver met bevriende collega’s als Richard Yates, Tobias Wolff en Kurt Vonnegut, was in gezelschap opeens een soort paria geworden. Hem valt op dat vooral goed opgeleide mannen zich geen raad met hem weten. Vrouwen (hij prijst met name de Noorse actrice Liv Ullmann) zijn doorgaans behulpzaam en belangstellend, arbeiders ook, maar de intellectuele mannen zien hem letterlijk en figuurlijk over het hoofd. „Zij tonen zich niet zozeer ongevoelig alswel slecht op hun gemak.”



Op mijn werk had ik een directrice in een rolstoel; ik kan me nog herinneren dat een leuke lieve vrouwelijke collega heel echt en authentiek met haar omging, Jantien Lievense,  ik ben dan zo'n gereserveerde onzekere figuur. Dat voelt niet goed, maar veranderen kan ik het volgens mij niet. Tegelijkertijd werd mevrouw tolvinck vaak mevrouw rolvinck genoemd, dan scheurde ze weer over de gang om je te vertellen wat je moest doen. Toch klopt het wel wat frits abrahams daarover zei, ik kan daar niet mee omgaan, ik heb een matig eq.

Sjonge, jonge, jonge, maxime verhagen krijgt de grootste ! Landbouw en ez gecombineerd, dan is hij eigenlijk premier van nederland, minister van het goddelijke bedrijfsleven ! Heb er alleen maar mijn ziel voor verkocht, maar nu ben ik dan toch echt de grootste ! edith schippers zuipt en rookt als een ketter en uitgerekend zij wordt minister op vws, alsof de duvel ermee speelt. Maak er het slechtste van, siste hij in mijn oren. Maak er het sletste van, siste zij.

"Vrouwen zijn erg berekenend en gemeen, pas op hoor, relaties zijn echt niet makkelijk."

Tietels

Huilgas; een filosofische verhandeling over de vergankelijkheid van de lach.

Tis a pity tis all vanity

Een minderwaardigheidscomplex om u tegen te zeggen

Waarheid baart nijd

Corné Kutstaafmixer

Legalize love in order of disappearance

A modest love

Tis a pity he was a whore

Het was me een nachtje wel

We have this saying in India : we have this saying in India 

U kunt, hoor !

Befme Wortelkanaal

High time you went

Wat ben je toch knap

Maria Barnas: Maria Barnas !

Het was  geen gezicht, babette in de stoptrein, en ze wist het.

I'm like oh my god.
Dat is pittig voor Ab Klink (zeer goed terecht gekomen als bestuurvoorzitter van een zorgverzekeraar voor plus 400.000 eur per jaar, concurrentie in de zorg heeft de vvd geïntroduceerd om "hun mensen, ok ook wat van cda en pvda en so" om ex politici een plus 250.000 tot 500.000 eur per jaar baan te bezorgen, daarvoor, zonder concurrerende zorgverzekeraars was de zorg veel beter en veel goedkoper, al die dure bestuurdertjes en bijbehorende ambtenaren, dure toezichthouders van hebberige bezitterige mammon wetten in de gezondheidszorg : stelletje kutklootzakken in de politiek en overal)  ----> 11 c(d)a ers zagen zich in 2010 geen minister meer worden door ab klink, omdat hij naar eer en geweten een goede weloverwogen gefundeerde brief schreef en dan krijg je die sissende rat verhagen en die dode verzuurde ultrarechtse donner tegenover je plus een zestigtal ca-ers (alle fractie- en partijbureaumedewerkers enzovoorts) die je wel kunnen schieten, ik wens hem veel kracht toe en vind hem stoer, beter 1 maal twijfel gezaaid dan deporteren, haat zaaien en een dictatuur steeds meer vorm geven (dit ging toen over gedoogsteun van fascistisch racistisch zwijntje greetje wildersje)

Het rare is dat mijn uitspraken ook wel eens omgekeerd uitgelegd moeten worden ? Weet niet meer wanneer ...Ja, dat waren de woorden van de don juan van de stad. Vele meisjes hadden een foto van hem en allen verkondigden ze dat hij een onuitstaanbare jongen was, hetgeen door alle tijden een zeker teken van liefde geweest is. Want wonderbaarlijk is de vrouw en men kan dit grootste geheim niet beter doorgronden dan door al haar uitingen in tegenovergestelde zin uit te leggen. Hoe zit het dan met de man, ik doe dat ook wel eens, het omgekeerde zeggen van wat ik bedoel.

(laatste zinnen van bomans, pieter bas, 1936)

A loving heart is the truest wisdom

Unquestioning love demonstrates largesse of spirit

Niet werken voor een fascistisch regime

Doen we niet
Werkweigering

Verhagen, klink, schippers, rutte, opstelten en wilders verheffen liegen tot principe. Daar hoeven behoorlijke ambtenaren of mensen niet aan mee te werken.

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Een volk dat voor de macht van geld zwicht, zal meer dan lijf en goed verleizen, dan dooft het licht.

Vergeet niet dat er "naren" in zit. Vergeet niet dat Nederland een ambtenarenbestuur had 1940-1945 en dat verhoudingsgewijs de meeste joden uit Nederland op transport zijn gezet (voor zover statistieken betrouwbaar kunnen zijn). Forget me not.

Zonde van je tijd. Maak je niet druk. (Zelf)haat ? (Zelf)moord ? 




Humo in collaboratie met NRC-Den Haag 22 augustus 2010

Minimoordenaars
Minimoordenaars - moordenaars die niet langer zijn dan één meter vijfenzestig - protesteren tegen de denigrerende verhoormethoden die ze moeten ondergaan op politiebureaus: "Ja, het begint al vaak dat zo'n agent op z'n hurken gaat zitten en je een doosje rozijntjes aanbiedt," vertelt de woordvoerder van de minimoordenaars, Gert Breukelen. "Vervolgens komt er een vrouwelijke agent die je op schoot neemt en je een heel verhaal vertelt over dat je niet mag jokken en je vervolgens vraagt of je het wel of niet gedaan hebt."

Omstreden deportatie van Roma begint in Frankrijk: Sarkozy meurtre mini- De Franse regering begint vandaag met de omstreden uitzetting van ongeveer 700 Roma nadat de afgelopen weken op verscheidene plaatsen in het land Roma-kampen zijn ontmanteld. De vertrekkers krijgen per volwassene 300 euro mee, per kind 100 euro. De maatregel past in een offensief van president Sarkozy tegen criminaliteit na een aantal rellen deze zomer. De rechtmatigheid van deze actie wordt van verschillende kanten bestreden of betwijfeld. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei woensdag dat Frankrijk de regels over vrij verkeer van personen en vrije vestiging voor EU-burgers moet volgen.


Om renske de greef ben ik nu ook al zeker vijf keer in de lach geschoten. Dat vind ik erg knap, een schrijver die de lach kan oproepen is heel bijzonder en uniek:

Je eigen irritaties zijn vaak gênant en hinderlijk, maar die van anderen aanhoren is prachtig. Ik heb nu een site gevonden waarbij dit genoegen ruimschoots aan bod komt: de website van Beatrijs Ritsema. Zij geeft etiquetteadvies en schrijft in Trouw de vragenrubriek Moderne Manieren. Op haar site beantwoordt ze ingezonden vragen over (in)correct gedrag. Het zijn de heerlijk kleinzerige kwesties die iedereen snapt maar die je nooit zou willen erkennen: moet ik nog een cadeautje geven als ik de vorige jaren niets van die persoon heb gehad? Kan ik de lelijke ring die ik van mijn man kreeg ruilen? Wat doe ik aan mijn opdringerige buurvrouw? Moet ik de rekening eerlijk delen als ik minder heb gegeten? Mag ik bezoek ontvangen in pantoffels, en is er dan verschil tussen slippers en bijvoorbeeld uitbundige pantoffels in de vorm van een konijn? (dit was mijn lievelingsvraag).

Moet dat niet zijn: je eigen ergernissen ? Daar vertelde kees van kooten als drs kipping het volgende over: "Iets irritteert" of "iets ergert me". Irritatie is van zichzelf al zelfreflexief en je kunt niet zeggen: "je irriteert me", wel "je ergert me". Dus kun je ceteris paribus mutatis mutandis ook niet "je eigen irritaties"zeggen. Maar ik weet het niet 100% zeker. Taal is moeilijk.

Een paar partijslogans uit het boek 1984 zijn:

Oorlog is vrede
Vrijheid is slavernij
Onwetendheid is kracht
George Orwell weet dit met een heel heldere argumentering een kern van waarheid mee te geven. Verder zijn er de verschillende ministeries met hun opvallende namen: het Ministerie van Vrede houdt zich bezig met oorlogvoering, het Ministerie van Waarheid verricht geschiedvervalsing in de staatsarchieven om te zorgen dat de Partij altijd perfecte voorspellingen doet, het Ministerie van Welvaart (Engels: "plenty") distribueert levensmiddelen en draagt zorg voor een laag levenspeil en het Ministerie van Liefde houdt zich bezig met totalitaire controle, straffen, en martelen zodat alle onderdanen devote volgelingen van Big Brother worden als ze dat al niet zijn.

Een van de middelen waarmee de Partij de greep op de burgers probeert te houden is een nieuwe taal: Nieuwspraak (in het originele Engelse boek als 'Newspeak' aangeduid). Nieuwspraak is een extreem gecomprimeerde vorm van de Engelse taal, waarin de Partij ervoor heeft gezorgd dat alle woorden die een negatieve werking voor haar zouden kunnen hebben, zijn geschrapt of een andere betekenis gekregen hebben. Het onder woorden brengen van 'misdunk' (Nieuwspraak voor 'onjuiste meningen') wordt hiermee bij voorbaat onmogelijk gemaakt.

1984 is daarmee ook een boek over taal en semantiek. Wanneer woorden hun betekenis verliezen en mensen niet over voldoende woorden beschikken om hun gedachten uit te kunnen drukken, kunnen zij niet alleen niet meer spreken maar ook niet meer denken.

Het regime weet in het boek zelfs in het hoofd van de hoofdpersoon door te dringen, en hem van de Staat en Partij te laten houden. Gedrag wordt volledig voorgeprogrammeerd. Romantische krachten als liefde en tradities worden volledig uitgewist. Een zeer grimmige parallel wordt getrokken met Stalins Rusland. Big Brother zou voor Jozef Stalin kunnen doorgaan, Emmanuel Goldstein voor Leon Trotski. Op een gegeven moment komt de hoofdpersoon oude bekenden tegen in de gevangenis, waarvan sommigen zelfs zijn verraden door hun eigen kinderen (ook dit kwam voor in Stalins Rusland. Het betreffende kind kreeg hiervoor direct een onderscheiding).

De lezer zal niets meer voor waar aan kunnen nemen. Is de oorlog wel werkelijk aan de gang, of schiet de regering zelf de raketten af om de bevolking gedwee te houden? Is het boek van Goldstein wel werkelijk van Goldstein? Bestaan Big Brother en Emmanuel Goldstein wel? De hoofdpersoon leeft als in een (nare) droom.

De ideeën in het boek staan niet helemaal los van de werkelijkheid. In de jaren dat Orwell als verslaggever in de verschillende oorlogen in die tijd heeft gewerkt, merkte hij met regelmaat op dat de pers soms een dubbele agenda heeft, en schrijfsels als waarheid brengt die helemaal niet gebeurd zijn. In het voorwoord van zijn boek Animal Farm schreef hij over de persvrijheid in Engeland die sterk te wensen overliet, en waarschuwde hij voor totalitaristische tendenzen die hij waarnam. Dat de linkse intellectuelen, de mensen bij uitstek die vrijheden zouden moeten bewaken, heulden met het totalitarisme van de Sovjet-Unie, waar juist de vrijheden onder vuur lagen, beangstigde hem. Het publiceren van Animal Farm, dat een kritische kijk heeft op de Sovjet-Unie, zou hem ook de nodige moeite hebben gekost. Het voorwoord van Animal Farm is pas ergens in de jaren zeventig verschenen.

De troosteloze en kleurloze levensomstandigheden in het boek 1984 zijn niet alleen door de Sovjet-Unie, maar ook door het uiterst sobere naoorlogse Engeland geïnspireerd. In Engeland waren levensmiddelen en kleding tot 1953 gerantsoeneerd.

Hoe handig ook gespeeld. Wat een prachtige vossestreken er ook weer geleverd zijn. Zouden die procesmanagers politici zich realiseren dat de ambtenaren geen zin hebben om ministers en staatssecretarissen te gedogen. Trots op onze nsb regering. Trots op onze pvv regering.
Nog nooit hebben twee zo kleine politieke partijen zoveel prachtige posisies onder elkaar kunnen verdelen en die ambtenaren, daarvan moeten we er 20% ontslaan om dure rechtse hobby's van goed betaalde banen en posisies verdelen, doodsangst en schijnveiligheid en schijnzekerheid van de jsf en meer blauw op straat te betalen. Slecht doet slecht volgen. Lieg en bedrieg. Naai elkaar. Werk polarisatie in de hand. Zaai verdeeldheid en heers. Corpsballen rule. Hans van Baalen rules, gesteund door leeghoofdige kippen zoals annemarie jorritsma. Decapitatio kippensis. Als ik het maar niet hoef te doen.

THURSDAY, JULY 22, 2010

Komm, susser Tod. Komm selge Ruh. Komm fuhre mich in Frieden (J.S. Bach) 

Germans even complain about death not being punctual enough

Cocnept regeerakkoord:

Almere, ANP- Jorritsma voor regeerperiode van zes secondes

(Novum) - De regeerperiode van kabinetten zou moeten worden ingekort van vier jaar naar zes secondes. Dat zorgt voor de impuls, meent de burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD). "Dan kun je echt iets klaarmaken.
Men handelt altijd uit een impuls. En dan gaat men er later een redelijke grond aan geven. U weet dat misschien niet, maar zo werkt het menselijk brein. Intuïtief handelen en er dan bliksemsnel een verklaring voor vinden. De échte rede zit in de impuls."
Jorritsma, tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, verwacht niet dat de volgende premier zes secondes zijn intrek in het Torentje kan nemen, aangezien een dergelijk besluit een grondwetswijziging vergt. Maar het is een "mooi idee voor het regeerakkoord", aldus de burgemeester van Almere (dat lege holle kakelende weif wilde dus dat haar vvd met mark rutte met dezelfde stem en lege holle woorden zes jaar in het torentje zou zitten, tegen de pvda).

Nu ik gisteren weer echt gelachen heb om een boek van David Sedaris, vraag ik me af wat leesbaarheid bevordert. En ook was ik gefascineerd door een verhaal van Maarten t Hart waarin een lesbisch stel vier mannen een vijftal testen laat doen om te bepalen wie de vader van hun kind zal worden. De knapste dame van het stel verleidt die vier mannen om ze de meest rare dingen te laten doen, zoals haar 7 kilometer over het strand dragen omdat ze haar enkel verzwikt, en wie dat dan het snelste doet en het minste klaagt. Hoe maken dames een keuze als er zich zeven, tien, veertig, honderd bronstige mannen melden. En ook hoe mannen een keuze maken, hoewel hiervoor iets vaker geldt: de man wikt, de vrouw beschikt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten