dinsdag 6 juni 2023

landbouwakkoord en stikstofoxiden-, ammoniak- en methaanreductie

From Eline to duchess Anna Paulowna Antonia Collette de Bētancourt, bijzonder knappe dame, mooier dan Toni Collette, waarop she enigszins lijkt, de knappe chique ook intelligente (jonge) versie .… aaaah, ze is 1 jaar ouder dan Eline 🙀🙀, dromen mag, ze spreekt zo mooi en dan haar knappe gezicht, impressed again, en ze heeft drie keer yoga gedaan, het is alsof ze al 3~6 maanden yoga doet. 




Maak sich weer belachelijk en sofeelste sollicitatie naar kouwe douches ken me niks schele, Swart 






Ha Menno,

Eens, en jazeker.

Een verglijkbare vraag heb ik eens aan een hoogleraar gesteld op een bijeenkomst over de platformeconomie. (Vergelijkbare situatie).

Zijn antwoord was dat we dat aanpakken als de politiek dat wil.

Dus als de kiezers zich realiseren dat ze te veel betalen en te weinig keuzes hebben.

Ongeveer 180° tegen BBB in of zoiets. Zo ver is het nog niet. Maar dat kan nog komen.

Vriendelijke groet,

Herman

Van: Veenendaal, Menno van 
Verzonden: dinsdag 6 juni 2023 09:10
Aan: Herman 
Onderwerp: RE: 5 bedrijven die de landbouw bepalen/reguleren

Hoi Herman,

Veel dank, erg interessant, er moet toch een manier zijn om eventueel langs ACM om, want die zien te juridisch (autistisch en daar heb ik ook wat van, daarom herken ik dat bij ACM) de markt en gaan meteen met boetes zwaaien zonder duidelijk doel wat ze willen bereiken, die oligopsonie te “doorbreken” of, veel beter, samen te werken en te wijzen op wederzijdse voordelen en een gezonder milieu en een betere natuur.

Nogmaals veel dank, tot ziens, met vriendelijke groet,   Menno

Van: Herman 
Verzonden: dinsdag 6 juni 2023 08:39
Aan: Veenendaal, Menno van <m.vanveenendaal@atr-regeldruk.nl>
Onderwerp: RE: 5 bedrijven die de landbouw bepalen/reguleren

Dag Menno,

Bij het onderzoekje naar de bio-certificaten viel op hoe weinig bedrijven in de keten concurreren.

Voor zover ik weet is het in de hele landbouwsector zo dat bedrijven tussen primaire producent en uiteindelijke consument veelal een oligopsonie vormen.

Daar gaan wij niet over, daar gaat de ACM over.

De ACM grijpt niet in bij een oligopolie en nog minder bij een oligopsonie (beperkt aantal bedrijven dat inkoopt).

En voor zover ik weet nog nooit bij een combinatie van oligopolie en oligopsonie.

Maar wel bij misbruik van die aanmerkelijke marktmacht, dan grijpen ze soms in.

Bijvoorbeeld bij de eierhandel en ooit bij de zilveruitjes.

https://fd.nl/economie-politiek/1324884/kartelpolitie-valt-binnen-bij-handelaren-in-landbouwproducten-iff3cag5qqVr

Wat opvalt bij dit onderwerp is dat de namen van die bedrijven vaak onbekend zijn.

Een paar kennen we wel bij naam: Vion, Agrifirm, en van Drie, en uiteraard wereldspelers als Monsanto en Cargill.

https://www.foodlog.nl/artikel/mondiale-agrogiganten-nekken-de-boer-door-gebrek-aan-concurrentie/

In bijgaand rapport noemen ze het probleem wel (p22-23), maar beschrijven ze het niet.

Dus ik moet je de vraag schuldig blijven.

Vriendelijke groet,

Herman

Van: Veenendaal, Menno van
Verzonden: maandag 5 juni 2023 15:56
Aan: Herman 
Onderwerp: 5 bedrijven die de landbouw bepalen/reguleren

Beste Herman,

Tijdens het vorige stafoverleg op donderdag zei jij dat 5 bedrijven de landbouw reguleren/bepalen. Welke 5 bedrijven zijn dat ? Uit nieuwsgierigheid vraag ik dit en of jij weet of er een manier zou zijn om deze “hegemonie” te doorbreken, of, meer eenvoudig, om ze mee te krijgen naar ecologisch en diervriendelijk verantwoord werken (de meeste boeren willen wel, maar zijn gebonden aan alle regels van de overheden, afnemers en leveranciers, of de 5 grote bedrijven die jij noemde) en het halveren van de veestapel (varkens en koeien).

Met vriendelijke groet,   Menno (06-29674203)

@@

Hoi Jos,

 Hierbij een eerste concept, het is zevenmijls laarzen werk geworden en mogelijk schokkend bij eerste lezing; toch zou het mooi zijn als we hier naartoe zouden kunnen werken en alle partijen hierin mee krijgen. Wie niet waagt, lukt nooit iets, zo’n soort gedachte zit achter dit wat haastig opgestelde concept document/concept mail.

 Hartelijke groet,  tot later,   Menno

Concept verbeter wetsvoorstel stikstofoxiden~methaan~ammoniak reductie in de land- en tuin bouw en uitvoering van het bijgevoegde summiere landbouwakkoord (zie hieronder)

Dit wetsvoorstel versnelt de wettelijke stikstofdoelstelling (omgevingswaarde) van 2035 naar 2030 met de toevoeging aan de wet van twee ijkmomenten in 2025 en 2028, via een aanpak voor de directe reductie van de uitstoot en een aanpak voor een blijvende dalende lijn.

Er zijn 65.000 land- en tuinbouwbedrijven in Nederland met 3000-5000 piekbelasters (voornamelijk varkenshouderijen en rundvee-bedrijven). Het wordt aan de 65.000 land- en tuinbouwbedrijven over gelaten (in het bijzonder de 3000-5000 piek belasters) om 50-70% stikstofoxiden/methaan/ammoniak reductie te bewerkstelligen, bij voorkeur via een subsidie-aanvraag-vergunningen stelsel, met als voorwaarde ecologisch en diervriendelijk werken en het gesubsidieerd halveren van het aantal varkens en koeien in Nederland op natuurlijke wijze (minder geboren jongvee en biggetjes, natuurlijk verloop).

Deze nieuwe en enige subsidie-vergunning-regeling met alle Nederlandse, Europese en transitiefonds gelden/fondsen moet hiervoor zorgen: ecologisch en diervriendelijk werken, alle agrarische bedrijven werken binnen 5 jaar volgens het 3 sterren beter leven keurmerk en de veestapel (koeien en varkens) wordt gesubsidieerd gehalveerd. De uitvoering wordt over gelaten aan de agrariërs zelf met hulp, steun, toezicht en handhaving van de provincies (en waar nodig gemeenten, waterschappen, leveranciers en afnemers) en de rijksoverheid volgens een gezamenlijk opgesteld eenvoudig plan, een landbouwakkoord op 1 a 4, waarbij bovengenoemde transitie wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld via een praktijkgerichte AMvB).  

 

Artikel 1

Via 1 algemene subsidie aanvraag per 2024 worden alle Nederlandse, Europese en transitie gelden/fondsen voor de landbouw op eerlijke en rechtvaardige wijze verdeeld om ecologisch en diervriendelijk verantwoord werken bij het agrarische bedrijfsleven volgens het drie sterren beter leven keurmerk te stimuleren. Dit drie sterren beter leven keurmerk voor dieren is per 2028 verplicht. In 2025 wordt via een gezamenlijk opgesteld plan (overheid en agrarische bedrijven) in eenvoudige begrijpelijke taal in maximaal 8 a4 op praktische wijze het boven- en ondergenoemde beschreven: voor natuurbehoud gesubsidieerd ecologisch en diervriendelijk werken stimuleren en het (ook gesubsidieerd) via natuurlijk verloop halveren van het aantal varkens en koeien in Nederland.

Artikel 2

Om de stikstofoxides (NOx), methaan, ammoniak- en koolstofdioxide(CO2)-klimaat-crisis zo spoedig mogelijk te bezweren is bij de goedkeuring van bovengenoemde subsidievergunning aanvragen de uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure voor Wabo, Wnb en overige vergunningen voor de agrarische bedrijven niet van toepassing. De oude wetten en regelingen blijven van kracht, deze regeling is voor vernieuwing, de natuur en NOx, NH3 en methaan reductie. Binnen zes weken stellen het agrarische bedrijf en het bevoegd gezag (niet tegenover elkaar staan maar samenwerking) een intentie-overeenkomst hiertoe op in maximaal 4 a4 (ecologisch en diervriendelijk werken en halveren van de veestapel). Deze wet treedt in werking vanaf 1 januari 2024 (zoals geschreven blijven voor het overige de bestaande voorschriften en vergunningen van kracht; deze subsidievergunningverlening regeling moet zorgen voor een vernieuwd versneld elan waaraan agrarische bedrijven, banken, afnemers, leveranciers en bevoegd gezag, meestal de provincies, ondersteund door gemeenten, waterschappen en LNV, gezamenlijk werken.

Artikel 3

Uitwerking vindt plaats via nader te stellen regels in een Algemene Maatregel van Bestuur natuurbehoud en versnelling subsidievergunningverlening voor de agrariërs voor NOx, NH3 en Methaan reductie, voor ecologisch en diervriendelijk werken en voor het halveren van het aantal koeien en varkens in nederland, waarbij de overgebleven varkens en koeien volgens het drie sterren beter leven keurmerk gehouden worden.   

Bijlage toelichting

In maximaal 4 A4 een realistisch werkbaar landbouwakkoord, dat opgesteld is door boeren (agrariërs) voor boeren (agrariërs), gericht op ecologisch verantwoord duurzaam boeren~werken met drie sterren beter leven keurmerk (voor (alle) dieren als o.a. kippen, varkens, koeien, kalkoenen), ook gericht op de reductie van de ammoniak-stikstofoxiden- en methaan-uitstoot en dat uit gaat van het beschikbare budget van Nederland en de Europese Unie en andere fondsen/gelden (het transitiefonds onder andere). 

Voor het ecologisch en diermenselijk verantwoord werken, zoals het halveren van de koeien en varkens veestapel en eventueel meer productie van  kippenvlees en eieren. 

Kippen schijnen van 1 kilo voer ook bijna 1 kilo aan te komen, waar koeien reusachtige hoeveelheden voer nodig hebben voor vlees voor de mensen, denk ook aan het kappen van de (regen)wouden voor veevoer voor koeien voor de hamburgers van mac donalds en dat de uitstoot van 1 koe qua milieu vergelijkbaar is met 1 auto die 15.000 kilometer rijdt (schadelijkheid voor de leefomgeving), waar kippen geen uitstoot van betekenis hebben.  

En veel erger, zoals je terecht opmerkte, ons drinkwater !  Als dat teveel aan fosfaten en andere (eventueel) schadelijke stoffen (kunstmest ?) in ons drinkwater gaat komen, dan is dat niet goed, als eufemisme. 

Dus het gaat om productie met een goed 3 sterren beter leven keurmerk voor de dieren. Varkens(vlees) en koeien(vlees) stapel aan de boer betaald halveren en ook voor de overgebleven dieren drie sterren beter leven keurmerk. Ecologisch dier- en mensvriendelijk gehouden koeien voor de zuivel en de productie van havermelk bevorderen. Gestimuleerd door het financiële budget van de Europese unie en Nederland.   

De boeren bepalen met bovenstaande opzet.

Volgens Herman komt het door vooral 5 (boeren leveranciers en afnemers grote) bedrijven die de markt in handen hebben en voorlopig tegen werken.

1 januari 2024 treedt de omgevingswet in werking; is het verstandig om dit via de omgevingswet die voor de nodige problemen zal gaan zorgen te regelen ?  (zie ook de eenvoudige bestaande subsidieregelingen, die vaak binnen 4 weken goedgekeurd worden bij weinig regeldruk, als de Nederlandse en Europese landbouwgelden/fondsen en het transitiefonds voor het bovenstaande aangewend worden, dan is het veel beter via financiële positieve prikkels te regelen die gecontroleerd zullen worden door onder andere provincie en RVO, dan weer met die vergunningen santenkraam te werken, waarover cynisch maar wel terecht werd opgemerkt dat het vooral wit papier zwart maken is. Veel beter is het om die vele werkuren te steken in een goed werkend subsidie~vergunning systeem met toezicht en handhaving daarop (dat alles goed ecologisch en diervriendelijk verantwoord uitgevoerd wordt plus de halvering van de veestapel eerlijk en betrouwbaar inzichtelijk maken). 

Zou de NEa (Nederlandse Emissie autoriteit) systematiek voor de 600 grootste CO2 uitstoters misschien ook voor de landbouw, de 3000-5000 piek belasters (en anderen) kunnen werken ? Elk jaar 10% minder emissierechten (via die subsidievergunning) en een plafond dat jaarlijks met 10%  verlaagd wordt. 

Een alternatieve aanpak dus waarbij het vooral aan de 3000-5000 piekbelasters wordt over gelaten om 50-70% stikstofoxiden/methaan/ammoniak reductie te bewerkstelligen, het liefst via een “subsidievergunning” onder voorwaarden van ecologisch en diervriendelijk werken en het halveren van het aantal koeien en varkens, zoveel mogelijk via natuurlijk verloop. 

Alliantie met onder andere dwerg henk ble(e)ker, ga verdomme voor 1 keer iets goeds doen met je miserabele geleuvige leventje. Nu ben je nog een misbaksel voor het ministerie van LNV~EZK, de overheid als geheel, als jij (en het cda in dit op~zich(t) einde lijk verandert, dan noem ik je geen misbaksel meer, maar dan misschien een begin van respect.. en vooral die 5 superbedrijven, ik ga nog navragen welke 5 dat zijn, zie hierboven. 

Waarom bestaat dat yara kunstmest, terwijl "we" zo'n vreselijk mestoverschot hebben .... met een energiezuinig van 108 windturbines en zonnepanelen voorzien volvo auto schip (zie verderop hop op dit blog) het mest overschot of yara kunstmest naar de rand van de woestijn verschepen ? Oppassen met dit soort dingen (o.a. nijlbaarzen, ook door nederlanders uitgezet in de nijl voor voedsel, de hele ecologie van de Nijl verstoord, de tabaks, olie, kolen en gas industrie als gruwelijke voorbeelden en/met de roofbouw op het (braziliaanse) oerwoud en het verzieken van de oceanen met plastic). 

Blijkt dat yara kunstmest een topbedrijf is, zorgt voor gezonde beste groenten (en fruit) via een kiene uitstekende samengestelde mest.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten